четвъртък, 17 април 2014 г.

Да боядисваме яйца заедно!

Наближава Великден и всеки бърза да накупи козунаци, агнешко и материал за зелена салатка. Яйцата някои ги купуват, други гледат кокошки и събират по време на поста, а трети направо ги купуват боядисани от Билла (примерно). Но! Като страстен почитател на традициите, за мен е важно да бъдат ако не изцяло домашно производство, то поне домашно боядисани. Ако не сте боядисвали яйца, или пък опитите ви не се увенчават с голям успех - ами сега е моментът да се научите! И така...
Започваме с доспехите - задължително престилка и ръкавици, останалото е по желание. Престилката може и да не е като тази на картинката, но е важно да е от изкуствена материя - найлон, полиестер или нещо от сорта, за да може ако се изцапа да се изпере лесно. Ръкавиците, обаче, трябва да са като тези на картинката, освен ако не искате да ходите цяла седмица с ръце, сияещи във всички цветове на дъгата. Можете да ги намерите в магазините за домашни потреби или в Интернет. Вече има и варианти без дразнещ талк отвътре. Найлоновите ръкавици и тези от боята за коса НЕ стават - пукат се, пропускат, смъкват се...сигурно вече го знаете.


Ред е на яйцата - освен от кокошки, те могат да са и от патици, токачки, пъдпъдъци и каквато там перната фауна се сетите. Яйцата на токачките са изключително здрави и ако много държите да спечелите битката с другите, горещо ви препоръчвам да се сдобиете с такова. А когато ви кажат "абе, това да не е дървено?!?", просто го счупете и го хапнете пред смаяните им погледи. Каквито и да са яйцата, по възможност гледайте да са бели, а не кремави или червеникави. Белите яйца хващат най-добре. За съжаление ги снасят черни кокошки, а такива не се отглеждат в комбинатите - с други думи, в магазина няма такива и трябва да питате някоя баба да ви даде.Най-важни са боите, разбира се. На пазара се предлага изобилие от бои във вида на прахчета, хапчета, дори спринцовки и шприцове. Можете да изберете и естествени материали, с които да боядисате яйцата - червено зеле, боровинки, кафе, магданоз, смрадлика, червено цвекло, чили, сини боровинки, цвят от мак, лимонова кора, шафран, виолетки, спанак. Може и с червено вино, но по-добре го пазете за агнето :-). Естествените материали ги сварявате, като колкото по-малко вода сложите, толкова по-наситен ще е цветът. Изкуствените бои просто ги оставяте да се разтворят в хладка вода. Сипвате боите в пластмасови ванички или ако искате да сте съвсем еко - в стъклени бурканчета. Във всяко бурканче добавяте по една супена лъжица оцет и пускате по една лъжица, с която да слагате и вадите яйцата. Не ги пускайте отгоре и не бъркайте да ги вадите с ръце. Всяко яйце трябва да престои около 10 мин. в боята, но ако искате по-бледи и пастелни вариации на цветовете, може да ги вадите и по-рано. Пригответе си и една от добрите стари картонени кори за яйца - там ще слагате вашите готови шедьоври.  След като яйцата изсъхнат, минете всяко с памуче или парцалче, натопено в олио - това ще им придаде блясък и ще махне досадните кръгчета, останали от отцеждането. Първото и второто яйце трябва да са червени - с първото се погалват челата на всички, за да са засмяни и румени. Второто се носи в църквата. След това се заравят в градината, за да е плодородна земята. Ако това не ви допада или пък нямате градина, просто ги сложете да красят масата, заедно с останалите яйца. В края на боядисването можете да се позабавлявате като смесите някои от боите - получават се бълвочи, но пък има и попадения. Сложете боядисаните яйца в подноси или чинии, в които сте постлали трева и цветя. Това е базата, а сега предлагам малко идеи за шарени яйца и декорации:


Капнете по малко олио във всяка от боите. Пуснете яйцето в една боя, след известно време го вадите и го пускате в друга и т.н. Олиото пречи на цвета да хване навсякъде и се получават  тези шарени "принтове".


Такива яйца се правят с помощта на лак за нокти - капнете няколко вида лак за нокти в съд с вода, след това с карфица размивате цветовете един в друг и накрая оваляйте яйцето в тях. Честно казано, не съм пробвала този начин, защото ми е жал да хабя лака за нокти.


За да получите преливащи яйца като това, капнете по малко от всяка боя върху един памук, след което увийте яйцето в него и го оставете да поседи така. Ако вместо памук използвате релефен плат или салфетка, ще се получи ефекта от първата картинка.


Този ефект се получава с кристали за яйца. Има ги в супермаркетите, а на опаковката има инструкции как да ги приготвите. Красиви са, но според мен са неприятни на допир, затова рядко правя такива.


За да си направите такива яйца, намерете картинки на силуети в Интернет и ги принтирайте върху самозалепваща се хартия. Изрежете фигурките, отлепете защитната хартиена част и ги залепете върху горещите яйца. Натиснете добре, за да не влезе отдолу боя. След това ги боядисайте по обичайния начин и отлепете хартията. Ако приложите този метод върху вече боядисани яйца, силуетите ще бъдат с цвета, който е бил първоначален.

 Друг вариант е да купите готови лепенки, или да дадете на децата флумастери, маркери или акрилни бои, с които да нарисуват или напишат нещо. Тук всичко зависи от художествените способности. Можете да добавите и допълнителни орнаменти от хартия или прежда - например крачета, очички, коса и т.н. 


Тук е показана техника с листа от различни растения и стар чорапогащник. Ако сложите люспи от лук, ще се получи мраморният ефект от първата картинка. Освен чорапогащник и растения, може да направите номера и с дантела.

 

И накрая идва ред на висшия пилотаж - рисуване с восък. Тези яйца са най-красиви и най-трудни за изработване. С восъчна писалка или свещ рисувате върху небоядисано или боядисано яйце. Трудно е, защото докато рисувате не се вижда нищо, а трябва да докарате съвършено прави и чисти геометрични форми и фигури. Яйцата на втората картинка са правени с цветен восък. Е, това са моите идеи. Какви са вашите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар