петък, 14 март 2014 г.

Уейтомо - раят на светулките

Виждали ли сте светулки? Да, това са онези малки буболечки, които осветяват пътя на закъснелия странник в топлите летни нощи и чиято поява е знак, че жътвата е започнала. Романтично, нали? А сега си представете хиляди светулки накуп - все едно сте в космоса, без да сте се откъсвали от Земята. Така изглежда лоното на пещерата Уейтомо. Намира се на Северния остров, на територията на Нова Зеландия. 


Всъщност, Уейтомо е селище, в близост до което е разположен цял варовиков пещерен комплекс, формиран през олигоцена - т.е. възрастта му е около 2 милиона години. Варовикът е изграден от корали, черупки и скелети на риби - доказателства, че някога комплексът е бил на дъното на древен океан. На езика на местните жители "уейтомо" означава "вода, която изчезва в дупка" - много точно описание от страна на маорите.


Обитателите на пещерата всъщност не са истински светулки, а ларви на вид новозеландски комар (Arachnocampa luminosa). Светлината идва от дългите лепкави нишки, които те спускат към водата - целта им е да привлекат мушици, с които се хранят. Сигурно се чудите колко е силна? Ами, колкото да погледнете циферблата на часовника си и да видите колко е часът. Тези насекоми се срещат единствено в Нова Зеландия. Скоро след откриването на пещерата и превръщането й в туристическа атракция, учените забелязали, че "светулките" започват да изчезват. Оказало се, че причината за това е въздухът, който посетителите издишват - веществата, които ларвите отделят реагират с кислород и така се получава биолуминесценцията. Ние дишаме кислорода, а в замяна им оставяме въглероден диоксид, който те не могат да използват. След това откритие достъпът на туристи е ограничен. Те могат да влизат само на много малки групи. Придвижването става с лодка - тя отвежда посетителите до сърцето на пещерата, където те се наслаждават на приказното светлинно шоу, организирано от природата. 






Пещерата населяват и други интересни видове, например щурецоподобните насекоми, наречени уета. Въпреки че на някои могат да се сторят ужасяващи, те са глухи и съвършено безвредни. Не издават никакви звуци, а ако бъдат уплашени могат да правят скокове с дължина 2 метра.


За разлика от останалите пещери от комплекса, в тази не са позволени екстремните спортове от сорта на спускане с въже и рафтинг. Въпреки това, пещерата предлага куп други "атракции" - причудливи скални форми, сталактити и сталагмити.




Районът, в който се намира пещерата е едно от най-спокойните места в Нова Зеландия. Такива кътчета постепенно изчезват в резултат на усилената човешка дейност и от нас зависи да ги съхраним и предпазим така, както природата го е правила в продължение на 2 милиона години.




Няма коментари:

Публикуване на коментар