събота, 1 март 2014 г.

Другарчета по книга

Обичате ли деца? А котки? А какво ще кажете за деца и котки? Да си дете в 1-8 клас или бездомно коте - това са изискванията за участие в инициативата "Другарчета по книга" (Book Buddies) на приюта за котки Berks ARL в Бърдсбъроу, Пенсилвания.


Идеята е, че ако децата четат на животните и двете страни ще имат полза от това. Детският глас е с приятен и успокояващ тембър, който не само действа "утешително" на животните, но и ги социализира, което им дава възможност да намерят стопани по-лесно. От друга страна, децата са на възраст, на която предприемат своите първи стъпки в света на четенето и имат нужда от търпелив слушател, който няма да ги поправя и порицава за всяка объркана думичка. Освен това, интересът към четенето се поражда точно на тези години и трябва да се измисли нещо интересно, за да не загуби книгата битката с компютъра.

   

   

Инициативата датира от август 2013 и е вдъхновена от 10-годишно дете, синът на координаторката на проекта (Кристи Родригес), който имал проблеми с четенето. По-късно се включват още родители, които записват децата си в програмата и твърдят, че тези занятия ги мотивират да четат повече. Децата сами избират книгите и най-любимата тема е... вампири! Други популярни предложения са "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Пух в чизми", както и комиксите за Гарфилд.


Няма коментари:

Публикуване на коментар