вторник, 24 май 2016 г.

MET Gala 2016 - Там, където човекът среща машината

Тазгодишните модни оскари минаха под мотото Manus ex Machina - т.е. всяка от присъстващите звезди трябваше да покаже как си представя човек, облечен като машина и въпреки това да е стилно. Затова и преобладаващите цветове бяха сребристо, златисто, бяло и черно. Бонбонените цветове и романтични мотиви са сведени до минимум за сметка на рокли тип "Бунтът на машините". Нека видим кои се откроиха най-много:



Ето я Бионсе в рокля на Givenchy. Какво е това на третата снимка ли? Транспортната система на някои видове клетки, по-известна като ендоплазмен ретикулум (точиците са рибозоми - образувания, които произвеждат белтъци). Приликата някак те удря в челото, особено ако си биолог. Иначе, моделът е хубав, материята пасва като имаме предвид темата, но този телесен цвят убива цялата идея.


В първия момент, когато видях роклята на Никол Кидман  и разбрах, че е дело на Александър Маккуин си казах "прекрасна е, нежна и ефирна като самата Никол". След това видях втората снимка и цялото впечатление отиде на вятъра. Прекалено изрязано горнище, което не отива на иначе изискания й стил. Дори смелият десен и впечатляващото наметало не са в състояние да ми внушат, че това деколте е подходящо за нейната възраст.

 

На горната снимка е Дженифър Хъдсън (изпълнителка от American Idol) с бяла рокля на H&M. Сама по себе си, роклята е прекрасна и й отива, но е прекалено булчинска и не се връзва с червения килим. Да не говорим, че няма нищо общо с темата "Чонекът и машината". На долната снимка е Зоуи Салдана в D&G - стилна, женствена и пъстра. Силуетът на роклята е точно като за бал, а долната част е с цветовете на пролетна градина. Забележката е само една - нейният тоалет също няма нищо общо с тазгодишната тема.



Тези четири дами са заложили на романтична визия и макар че също не се връзват с машинната тема, тоалетите им са така добре подбрани, че сърце не ми даде да ги пропусна. Блейк Лайвли е с розова рокля на Burberry, с наметало на цветя. "Клюкарката" отново не е изневерила на стила си и изглежда великолепно, но вече доста пъти я видяхме в този цвят. Отива й, но няма да е зле да го смени за малко. За разлика от нея, Нина Добрев е направила точно такъв експеримент. Ефирна материя, ненатрапчив цвят... Познахте, роклята е на Marchesa. Жалко, че Никол Кидман не им се довери тази година.
       Дамата с бялата рокля (дело на Chanel) е Ана Уинтур, главната редакторка на британския Vogue. Съчетанието на ресни и камъчета може би звучи кичозно, но на снимката се вижда само и единствено британски шик, едновременно семпъл и смел.
         Хана Дейвис е в зелена рокля с флорални мотиви на Zuhair Murad. Хана е американски модел и определено има чувство за стил. За жалост, и нейният тоалет не е по темата - прилича на красива горска фея, а не на робот или нещо от сорта
.
Деми Ловато е облечена в Moschino и донякъде се доближава до идеята на бала. Силуетът определено е нейният, а жълтите гарнитури добре си партнират с черното. За съжаление, не можем да кажем същото за пайетите. Има и по-добри начини да се съвместят двата стила.


Въпреки критиките, които отнесе, Кейти Пери с тази рокля на Prada се очерта като един от личните ми фаворити на тазгодишните награди. Нестандартна и свежа, на границата с кича, тя прилича на нещо средно между модерна гейша и тамагочи. Визията й лъха на готик и може би ще вдъхнови доста абитуриентки, които си падат по тази култура. Само прозрачните вежди някак не се вписват в картинката.


А това е другият ми личен фаворит - Клеър Дейнс (терминаторката в червен кожен костюм, която се опитваше да убие Арнолд Шварценегер). Роклята й е Zac Posen и е перфектна симфония от романтика и технология. Напомня тази на Пепеляшка, но когато светлините угаснат започва да блести. Вълшебно, наистина. Респект!


Все повече се доближаваме до робо-визията и човекомашините с дуетът на Кейт Хъдсън и Atelier Versace. Роклята има тюл, бяла е и е доста изрязана. Въпреки това, не показва прекалено много плът, а геометричните мотиви тушират булчинския фасон.


Завършваме с Кайли Дженър и Ким Кардашиян две риалити звезди, които изцяло са се гмурнали в лъскавата идея. И двете рокли са дело на Balmain и са в сходен цвят. Не знам кой от кого е преписвал, но може би тази на Ким прекалено много подчертава и без това голямото й дупе. Важното е, че и двете са успели да пречупят през своята призма тазгодишната идея.


Няма коментари:

Публикуване на коментар