четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Как да не се мъчим с белене в кухнята

Много от нас обичат да готвят. Но и в готвенето, както във всичко друго, има досадна част с висок риск от травми при неопитни индивиди, извършващи въпросната операция. Тази поредица ще даде малко насоки в тази област.

Банално известен е трикът с поставяне на яйца в студена вода, за да се обелят по-лесно. Тук номерът е друг - след сваряването охлаждаме и слагаме във водата една чаена лъжичка сода за хляб - това повишава pH-нивото. Останалото е ясно.


Методът с картофите е подобен на стария трик с варените яйца - потапяме в студена вода и смъкваме обелката от раз. Лично аз, обаче, обожавам да беля картофи (как щяха да ми се радват в казармата...) и затова не го прилагам, освен ако не бързам много.


Киви - режем крайчетата и обелваме с голяма лъжица. Методът има един голям недостатък - губи се "ценен материал", затова препоръчвам един още по-ефективен - разрязвате кивито на две половинки и си го хапвате с лъжичка като от купичка, без да го белите. Работи безотказно.


И най-накрая, гвоздеят в програмата: нар. Този метод беше истинско откритие за мен, защото много обичам нар, а много мразя да го беля. Правите плитък разрез с ножа по цялата му ширина, натискате краищата надолу, за да се отлепят гнездата със семената и после... тупа-лупа с дървената лъжица, докато си каже всичко. Най-интересното е как по детски се забавлява италианеца с откритието си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар